przenikalność ciepła

kalkulatory, programy obliczeniowe, przyrządy do cięcia, maszyny do produkcji

przenikalność ciepła

Postprzez Anioł » Wto Lut 02, 2010 11:39 am

Witam! Mam pytanie co do obliczania przenikania ciepła przez ściany. Zamierzam na wiosnę docieplić budynek, nie wiem jednak jaką grubość styropianu należało by zastosować, żeby uzyskać dobry efekt. Słyszałem, że zbyt duża grubość nie przynosi aż tak wymiernego efektu (że dwa razy większa grubość to dwa razy większa oszczędność). Jak to wyliczyć? Rozmawiałem z jednym wykonawcą z mojego miasta, ale nie wyglądał na "wybitnego" w temacie :) Jest jakaś prosta metoda na sprawdzenie ile mogę zaoszczędzić? ewentualnie gdzie można szukać jakichś informacji.
Z góry dzięki za podpowiedzi
Anioł
Anioł

Dołączenie: Wto Lut 02, 2010 11:26 am

Re: przenikalność ciepła

Postprzez bct360 » Czw Lut 18, 2010 8:07 am

Nie ma jednoznacznej metody, ile można zaoszczędzić np. na ogrzewaniu przy zastosowaniu takiej bądź innej grubości izolacji z określonego materiału. Można natomiast obliczyć opór cieplny przegrody (ściany) na podstawie współczynników przewodzenia ciepła dla poszczególnych materiałów zastosowanych w przegrodzie. Im wyższy opór cieplny, tym rzecz jasna większa oszczędność, bo mniej ciepła "wymyka się" poza ściany budynku. Służą do tego tzw. kalkulatory dostępne np. na stronach producentów materiałów. Żeby nie szukać polecam skorzystać z poniższego linka sklepu netowego ICMARKET i zapoznać się z kalkulatorami np. Arbetu, Austrothermu czy Cekola:
http://www.icmarket.pl/kalkulatory_mate ... wlane.html
bct360

Dołączenie: Czw Lut 18, 2010 7:53 am

Re: przenikalność ciepła

Postprzez krzychu » Wto Kwi 20, 2010 10:25 am

Znalazłem bardzo fajną tabelę pod adresem http://www.lakma.pl/porady_tynki_01.php
Jest tam podany współczynnik przenikania ciepła w zależności od materiału i grubości docieplenia.

Pozdraiwam. ;)
krzychu

Dołączenie: Wto Kwi 20, 2010 10:19 am

Powróć do DYWIZJA WSPARCIA

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości